U bent gedagvaard door een bedrijf bedrijf of particulier en u moet voorkomen bij de rechtbank. Hoe werkt dat en wat moet u doen.

Bij thuiskomst treft u een imposante enveloppe aan met daarop de tekst ambtelijk stuk inhoud direct lezen. Mogelijk is ook dat een deurwaarder aan u persoonlijk een dagvaarding heeft afgeleverd. In veel gevallen komt zo’n dagvaarding niet zomaar uit de lucht vallen omdat er al een juridische discussie liep met de wederpartij. Mogelijk is dat u al een advocaat of jurist in de arm heeft genomen. In andere gevallen is het zaak om de dagvaarding goed door te nemen om te weten door wie, wanneer, waar, waarom en voor hoeveel of voor wat u bent gedagvaard. Dat moet allemaal in de de dagvaarding staan. Bij dagvaarding zitten doorgaans ook allerhande stukken zoals de overeenkomst en brieven.

In de kop van dagvaarding staat door wie u bent gedagvaard. Vervolgens leest u wanneer u moet verschijnen en bij welke rechter. Dat kan bij de gewone rechtbank zijn of de kantonrechter. Ook staat daarbij vermeld in welke plaats die rechter zit. Verder staat aangegeven op welke manier u verweer kunt voeren. bij de gewone rechtbank heeft u spijtig genoeg een advocaat nodig en bij de kantonrechter kun zelf verweer voeren. Vervolgens wordt uitgelegd waarom u bent gedagvaard en aan het einde staat omschreven wat er aan de rechter wordt gevraagd. Doorgaans wilde de eisende partij dat u geld moet betalen of, zoals bij burengeschillen, u iets moet doen of dat de rechter moet verklaren dat een bepaalde situatie in aanmerking moet worden genomen.

Van belang is dat u de datum van de zitting niet zomaar voorbij moet laten gaan omdat u anders bij verstek wordt veroordeeld. In dat geval kijkt de rechter alleen met een schuin oog naar de zaak en geeft deze een vonnis af.

Via de rechtswinkel kunt u de dagvaarding altijd laten checken en krijgt u een eerste kosteloos advies over wat u het beste kunt doen. Leg het aan ons voor via de onderstaande chat of mail. U kunt de dagvaarding ook aan ons mailen. We bekijken die en overleggen met u over de beste aanpak.